Bästa logistiklösningarna nominerade

Det är nu klart vilka fyra företag som ska göra upp om Postnord Logistics Award i år.

Apotea, Eligiganten, MECA eller Oenoforos kommer att få priset för årets logistiklösning när Postnord Logistics Award delas ut i mars.

Apotea, Eligiganten, MECA och Oenoforos är de fyra finalister som nominerats till årets Postnord Logistics Award. Det är femtonde året i rad som priset delas ut för att uppmärksamma och premiera den mest innovativa och effektiva logistiklösningen.

Juryns motiveringar för respektive finalist är som följer:

Apotea

E-handelsbolaget Apotea utmanar apoteksbranschen och bygger sin snabba, lönsamma tillväxt genom en innovativ och effektiv logistik och varuförsörjning som skapar förutsättningar för låga priser, ett stort sortiment, hög tillgänglighet och snabba leveranser – allt med kunden i fokus. Etiska, sociala och miljömässiga aspekter genomsyrar Apoteas utvecklingsarbete och utgör grunden för en långsiktigt hållbar verksamhet.

Elgiganten

Elgiganten växer snabbt på den hårt konkurrensutsatta och stagnerande marknaden för hemelektronik. En av de viktigaste framgångsfaktorerna är deras logistik som är högt prioriterad i företagets strategi. En logistik som präglas av nytänkande, effektivitet och som tar stor hänsyn till miljö och arbetsförhållanden.

MECA

Målmedvetet och systematiskt har MECA byggt upp en logistikprocess i ständig utveckling. Logistikutvecklingen resulterar i ökad effektivitet, bättre kundservice och kontroll över försörjningskedjan, vilket skapar förutsättningar för en lönsam och hållbar expansion.

Oenoforos

Vinimportören Oenoforos har på ett unikt sätt tagit greppet över hela sin försörjningskedja från odlare till konsument genom att flytta slutproduktionen från ursprungsländerna till en egen modern vinproduktion i Sverige. Detta skapar förutsättningar för bättre produktkvalitet, högre kundservice, lägre kostnader och minskad miljöpåverkan.

Juryns ordförande är Mats Abrahamsson, professor i Logistik vid Linköpings universitet, och han är nöjd med årets skörd.

– Oavsett vilken bransch ett företag är verksamt inom så är det påtagligt hur stor betydelse logistiken har för såväl konkurrenskraft som lönsamhet. Årets finalister visar onekligen prov på innovationskraft och väl genomtänkt supply chain som verkligen gör skillnad, säger han.

Vinnaren kommer att utses den 16 mars 2017, i samband med ett logistikseminarium på Postnords huvudkontor i Solna.