Lagerinventering med drönare

Genom att kombinera en automatisk truck och en drönare ska det bli enklare att veta exakt vad som finns i lagret.

Drönaren Flybox och den automatiska trucken L-Matic ska kunna sköta inventeringen av lager helt själva, men vi får vänta åtminstone till nästa år innan Flybox lanseras.

Linde Material Handling har tagit fram en drönare vid namn Flybox som när den lanseras på allvar, tidigast 2018, ska kunna effektivisera lagerinventeringen betydligt. Flybox flyger omkring i lagret och rör sig långsamt upp längs ställagen, fotograferar varje pallplats samt det lagrade godsets streckkod. När den är klar med ett ställage går den automatiskt vidare till nästa och upprepar proceduren.

Information om pallplats, streckkod och bilder på godset på varje plats kan sedan nås via ett lättanvänt system.

Det finns redan drönare som kan användas för inventering av lager, men Linde Material Handling har också sett till att Flybox kan samarbeta med deras pallastare.

– Det unika med vår innovation är att vi använder drönaren tillsammans med en automatiserad truck, säger Tobias Zierhut, Head of Product Management Warehouse Trucks på Linde Material Handling.

Det fungerar så att den automatiserade pallstaplaren L-Matic och Flybox synkroniseras och drönaren följer trucken runt i lagret. Synkroniseringen sker via en spänningsomvandlare och självjusterande kabel.

Den lösningen gör att drönaren alltid har ström (ett normalt drönarbatteri räcker annars bara runt 15 minuter) och så håller pallastaren reda på exakt var i lagret den befinner sig, vilket drönaren har svårt att göra i byggnader som saknar GPS-mottagning.